PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL - Nazwa zwyczajowa: Polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu uwodorniony olej rycynowy
Substancja odtłuszczająca usuwająca zanieczyszczenia tłuszczowe z powierzchni skóry.
Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest bardzo bezpiecznym surowcem stosowanym w kosmetykach.
PEG-8 - Nazwa zwyczajowa: Glikol polietylenowy oksyetylenowany 8 molami tlenku etylenu
Polimer niejonowy. Substancja higroskopijna, łatwo wiążąca wodę.
Substancja nawilżająca odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie, co zapewnia dobre funkcjonowanie skóry.
CARBOMER - Nazwa zwyczajowa: Karbomer
Polimer, pochodna kwasu akrylowego. Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję preparatu) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu. Przy stosowaniu karbomeru w kosmetykach należy pamiętać, że rozwija się w odpowiednim pH, a więc żeby karbomer mógł zwiększyć lepkość preparatu należy doprowadzić kosmetyk do odpowiedniego pH, w którym on się rozwinie i zagęści preparat.
SODIUM HYDROXIDE - Nazwa zwyczajowa: Wodorotlenek sodu
Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Rozpuszczanie wodorotlenu sodu w wodzie odbywa się z wydzieleniem ciepła. Regulator pH.
XANTHAN GUM - Nazwa zwyczajowa: Guma ksantanowa
Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu.
DISODIUM EDTA - Nazwa chemiczna: Sól dwusodowa kwasu wersenowego (kwau etylenodiaminotetraoctowego)
Sekwestrant - związek kompleksujący jony matali. Zwiększa trwałość kosmetyku, zapobiega zmianom barwy oraz konsystencji produktu gotowego. Wspomaga działanie konserwantów poprzez destabilizację ścian komórek bakteryjnych, w których obecne są jony wapnia. Znajduje zastosowanie również jako środek zmiękczający wodę i dzięki temu pozwala na otrzymywanie klarownych roztworów.
METHYLPARABEN - Nazwa zwyczajowa: Metyloparaben
Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).
BENZYL ALCOHOL - Nazwa zwyczajowa: Alkohol benzylowy
Alkohol aromatyczny . Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liscie potencjalnych alergenów.
Substancję tę w kosmetykach stosuje się jako:
- substancję konserwującą, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem),
- składnik kompozycji zapachowych
- rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku
- regulator lepkości, rozrzedza preparat kosmetyczny
LINALOOL - Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Składnik kompozycji zapachowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz